Nowoczesna fizyka kręgów zbożowych
1 sierpnia 2011, 12:05Richard Taylor, dyrektor Instytutu Materiałoznawstwa na University of Oregon, opublikował na łamach Physics World artykuł, w którym opisuje nowoczesne sposoby tworzenia kręgów zbożowych. Wg niego, staromodne liny, drewniane kłody i stołki barowe zastąpiły lasery, elementy kuchenek mikrofalowych oraz GPS-y. Części gadżetów naukowcy pewnie jeszcze w ogóle nie zidentyfikowali. Bez wątpienia jednego nie da się "wygniataczom" zbóż odmówić – pomysłowości.
Strachliwi przez brak enzymu
11 sierpnia 2011, 11:10Boisz się wszystkiego? Uciekasz, słysząc najmniejszy hałas? Być może dzieje się tak z powodu niedoboru enzymu – oksydazy monoaminowej A (MAO-A).
Egipska Mona Liza dziełem XIX-wiecznego malarza?
1 kwietnia 2015, 11:49Malowidło "Gęsi z Meidum", znalezione ponoć w 1871 r. w grobowcu zlokalizowanym w pobliżu piramidy Snofru w Meidum, jest XIX-wiecznym fałszerstwem. Dzieło nazywane przez niektórych egipską Mona Lizą może jednak skrywać autentyk sprzed kilku tysięcy lat.
Zidentyfikowano patogen wywołujący śmiertelną grzybicę węży
18 listopada 2015, 07:03Amerykańska Służba Geologiczna (USGS) ustaliła, że za często śmiertelną grzybiczą chorobę węży (ang. snake fungal disease, SFD) ze wschodu USA odpowiada Ophidiomyces ophiodiicola.
Śmiercionośna kombinacja: pomijanie śniadań i późne obiady
18 kwietnia 2019, 12:51Osoby po przebytym ataku serca, które nie jedzą śniadań i bardzo późno jedzą obiad, narażają się na znacznie wyższe ryzyko zgonu. Takie wyniki opublikowano na łamach European Journal of Preventive Cardiology.
W grodzisku z epoki brązu znaleziono dziwne pierścienie z wysuszonego ciasta
6 czerwca 2019, 10:28W grodzisku z późnej epoki brązu (na stanowisku Stillfried an der March w Austrii) odkryto unikatowe pierścienie zbożowe. Naukowcy ustalili, że z wysokiej jakości mąki uzyskano ciasto, które po nadaniu kształtu pozostawiano po prostu do wyschnięcia.
Młóto browarnicze - od odpadu do składnika żywności o właściwościach prozdrowotnych
2 czerwca 2022, 09:56Joncer Naibaho, pochodzący z Indonezji doktorant ze Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr), pracuje nad przekształceniem odpadu w postaci młóta piwowarskiego w wartościowy, prozdrowotny składnik żywności. Jak podkreślono w komunikacie prasowym, swoimi badaniami dołożyć cegiełkę do rozwiązania kryzysu głodu na świecie.
Elektroprzędzenie tkanek
23 sierpnia 2013, 10:02By utkać nowe tkanki, zespół z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego (UCL) wykorzystał stały strumień komórek zmieszanych z polimerem. Ponieważ nie stosuje się tu szczepienia szkieletu komórkami - są one od razu wbudowywane w transplant - wg Brytyjczyków, technika ta może dawać lepsze rezultaty od dotychczasowych zabiegów z dziedziny inżynierii tkankowej. Naukowcy przetestowali swój pomysł, uzyskując naczynia krwionośne dla myszy.
Celuloza bakteryjna w wegańskich wędlinach. Celem prac jest produkt smaczny, z zawartością białka dorównującą tradycyjnym wyrobom
30 czerwca 2023, 11:55Dr Agata Sommer z Politechniki Gdańskiej (PG) prowadzi badania nad tworzeniem wegańskich wędlin na bazie celulozy bakteryjnej. Obecnie pracuje z bakteriami Komagataeibacter xylinus, które są najwydajniejszym szczepem w jej produkcji.
Diagnoza bez biopsji
4 stycznia 2016, 09:27Firma Apollo Medical Optics z Tajwanu ma zamiar zrewolucjonizować diagnostykę nowotworów skóry. Firma pracuje nad urządzeniem, które pozwoli na postawienie diagnozy bez konieczności wykonywania biopsji, a więc bez związanego z nią ryzyka uwolnienia komórek nowotworu do krwi.